Pegasus 
 

Pegasus är en bansegling där alla startar samtidigt, seglar olika långt beroende på LYS-tal och första båt över mållinjen vinner.

 

Seglingen är öppen för alla båtar med ett LYS-tal mellan 0.80 och 1.15. Banan ligger i nord-sydlig riktning med start på mitten. (Se figur)

Banans längd är som kortast 4 Nm (för LYS = 0.80). och som längst 5.75 Nm (för LYS = 1.15). Skillnaden i banlängd ligger i en sträckning söderut från starten. Alla startar söderut och rundar sedan "sin" boj, dvs den boj som motsvarar båtens LYS-tal. (0.80 LYS:are vänder direkt efter start). Därefter seglar man norrut till ett märke strax norr om Hästhallarna. Rundning och sedan är det raka vägen hem till mål.

Eftersom de kortaste båtarna vänder först kommer de under en stor del av tävlingen att ligga före de snabbare. För snabba båtar gäller det att komma ikapp och för långsamma båtar att inte bli omseglade. Ingen tidsomräkning utan första båt över mållinjen vinner.

OBS! För att lägga banan behövs föranmälning, för de som vill deltaga. Se huvudsidan för kappseglingarna för mer info om anmälan.

 

pegasus (1) 

 
  
  

OM du vill bli
sponsor till
HSS - klicka
här och fyll
i informationen