Hur förtöjer man på ett bra sätt?

 

Det finns många prylar att köpa som kan användas för förtöjning, men vilka är bra och vilka ska man undvika? Hur ska de användas?

 

Det finns en gammal klassiker inom detta område som utgavs av försäkringsbolagen. Bortse ifrån att bilderna visar folk i omoderna kläder, principerna gäller än. Läs den och du blir expert på begreppen som schackel, kaus, splitsat öga, bojten osv.

 

Vid våra bryggor föreslår vi ryckdämpare i gummi, så slipper vi gnisslet från metallfjädrarna.

 

Här är broschyren

 

Broschyren innehåller lämplig dimension på tågvirke anpassad för olika båtvikter. Använd så grovt tågvirke som möjligt utifrån dina beslag. Det kostar lite mer i inköp men håller "i evighet", är skönt att ta i och medför extra säkerhet mot nötning. Det viktiga är att din förtöjning håller vid den där stormen då du är bortrest om fem år, inte att den håller din båt på plats på sjösättningsdagen, en vindstilla dag i maj.

 

I HSS hamn tillåter vi INTE KARBINHAKAR någonstans för förtöjning. INGA KARBINHAKAR. Däremot godkänner vi s k "Merxhake" vid brygga där haken inte kan utsättas för vridning, och där haken inte kan utsättas för annat än ren dragpåkänning.

 

På svajplats (bojplats) ska du inte använda vare sig karbinhake eller merxhake eftersom tampar kan snos runt haken vilket kan ge dels nötning och dessutom belastning som haken inte är konstrukerad för.

 

- "Jamen min bryggranne har ju använt...". Här finns en förklaring. Bryggmästarna bevakar inte detta på daglig basis, men din granne kommer att få en tillrättavisning. Han kommer i slutändan att betala två gånger, dels för de undermåliga prylarna, dels för säkra grejor. Spara pengar genom att köpa rätt från början!

 

 

 
  
  

OM du vill bli
sponsor till
HSS - klicka
här och fyll
i informationen